09/04 18:00

West Side Story

Robert Wise, Jerome Robbins

US 1961 | 153' | Nederlands ondertiteld

Natalie Wood, Richard Beymer, Russ Tamblyn, Rita Moreno, George Chakiris

Blockbusterfilmversie van de Broadwaymusical, geconcipieerd, geregisseerd en gechoreografeerd door Jerome Robbins, een van de invloedrijkste choreografen van de 20ste eeuw.

Keuze van choreografen Anne Teresa De Keersmaeker en Jan Martens.

West Side Story was een van de eerste films die ik zag waarin dans wat te vertellen had en niet louter tot decoratie diende. De dreiging die uitging van sommige choreografieën tussen Jets en Sharks was voelbaar, evenals de pret die soms van het scherm spatte (zoals b.v. in de ‘America’-scène).’ (Jan Martens)

West Side Story mag beschouwd worden als een echte mijlpaal in de geschiedenis van de dansfilm; de musical is bekender door de film dan door de Broadway-productie. Bovendien kwam die voort uit de uitzonderlijke samenwerking tussen Leonard Bernstein, Steven Sondheim en Jerome Robbins. Robbins stond als choreograaf ook mee in voor de regie van de film. Hij had een achtergrond in klassiek ballet, maar zijn danstaal in West Side Story brengt verschillende stijlen samen. De manier waarop hij de theatrale actie, het filmisch gegeven en de dans op natuurlijke wijze laat samenkomen, is werkelijk een voorbeeld’. (Anne Teresa De Keersmaker)
4K-restauratie.
 

Helaas zal Jan Martens zoals eerder aangekondigd toch niet kunnen aanwezig zijn voor een inleiding, alvast onze excuses.

In samenwerking met: