The Man who shot Liberty Valance

De Matinees van Cinema Zuid zijn al jaren een begrip; zij bieden cinema zoals die eigenlijk niet meer gemaakt wordt en in de cinema zelf nog maar zelden te zien is. Films die ooit populair waren en waarin de sterren van weleer het beste van zichzelf gaven. U wil ze beslist (nog) een keer op groot scherm zien.

De matinees lopen van januari tot mei en van september tot december. Er zijn geen matinees in juni, juli en augustus. 

In samenwerking met Radio Minerva. www.radio-minerva.be

januari mei

Dit voorjaar brengen we door in het gezelschap van sterren als James Stewart, Robert Mitchum, Joan Fontaine, Gina Lollobrigida en Daniëlle Darrieux.

ROBERT MITCHUM

Robert Mitchum (1917-1997) brak na bijrollen in B-westerns in 1945 door met zijn aandeel in het oorlogsdrama The Story of G.I. Joe, die hem een Oscarnominatie opleverde. Zijn ster rees snel en het personage dat hij ontwikkelde, dat van de levensmoeë, cynische harde jongen, alsook zijn lijzige stijl en ‘Baby, I don’t care’-houding, zouden hem tot één van de iconen van de film noir maken.

Zelf gaf Mitchum weinig om zijn sterstatus; hij speelde al zijn rollen met dezelfde onwrikbare nonchalance.

Mitchum trad op in meer dan 100 films.

JAMES STEWART

James Stewart (1908-1997) was een van Hollywoods populairste sterren van het studiotijdperk.

Stewart was de slungelachtige, verlegen, minzame, soms neurotische, maar altijd integere held in meer dan 80 films, waarvan een groot aantal klassiekers.

In de jaren 30 en 40 vertolkte hij de naïeve volksheld in populistische komedies van Frank Capra (wo. de kerstklassieker It’s A Wonderful Life, eind vorig jaar nog op het programma en allicht zijn geliefdste rol).

In de jaren 40 speelde de acteur overwegend in romantische komedies, wo. het tijdloze The Shop Around the Corner; in de jaren 50 en 60 in westerns (zoals Winchester ‘73 van Anthony Mann en The Man Who Shot Liberty Valance van John Ford) en thrillers (zoals het klassieke Rear Window van Alfred Hitchcock).

In 1984 kreeg Stewart een ere-Oscar voor zijn gehele oeuvre en in 1995 werd in zijn geboorteplaats het Jimmy Stewart Museum geopend. James Stewart stierf op 2 juli 1997, een dag na Robert Mitchum. Hij werd 89 jaar.

JOAN FONTAINE

Joan Fontaine (1917-2013) zou dit jaar 100 zijn geworden (ze overleed in 2013). Haar oudere zus Olivia de Havilland werd het vorig jaar.

Fontaine kreeg haar eerste hoofdrol in Alfred Hitchcocks Rebecca (1940), waarvoor ze een Oscarnominatie ontving. Het jaar daarop won ze het beeldje ook effectief voor haar rol in Suspicion, ook van Hitchcock.

Fontaine blonk vooral uit als lijdende heldin in romantische melodrama’s waarvan Letter from an Unknown Woman allicht de meest hartverscheurende is.

Fontaine speelde in meer dan 45 films, daarnaast was ze ook actief in radio, televisie en in het theater.

GINA LOLLOBRIGIDA

Gina Lollobrigida, geboren in 1927 en dit jaar dus 90, is de Italiaanse actrice die in de jaren 50 en 60 bekendheid verwierf door rollen in Italiaanse (overwegend komedies zoals het klassieke Pane, Amore e Fantasia), Franse maar ook Hollywoodfilms.

(Aan de titel van een van de Italiaanse komedies dankte ze ook haar toenmalige bijnaam: La donna più bella del mondo.)

Zij was een generatiegenote van Marilyn Monroe en werd beschouwd als een Europese tegenpool van de Amerikaanse ster. Als Italiaanse in Hollywood effende zij het pad voor haar landgenote Sophia Loren, die haar korte tijd later zou volgen en die haar faam nog zou overtreffen.

Samen met Sophia Loren, Silvana Mangano e.a. was La Lollo een van de ‘maggiorate fisiche’, de door de natuur goed bedeelde actrices van na de oorlog.

DANIELLE DARRIEUX

Danielle Darrieux, in 1917 geboren en dit jaar dus 100, is een van Frankrijks grootste filmdiva’s. Ze stond meer dan 80 jaar voor de camera’s en op de planken en haar carrière is dan ook een van de langste uit de filmgeschiedenis.

Darrieux was dé belichaming van Franse sofisticatie en elegantie.

Haar eerste filmrol speelde ze op 14-jarige leeftijd in Le Bal (1931).

In 1935 huwde ze met regisseur Henri Decoin met wie ze tien films draaide. Hij moedigde haar aan om naar Hollywood te trekken.

Darrieux’ bekendste rol is ongetwijfeld die in Mayerling (1936) waarin ze Charles Boyer als tegenspeler had.

De twee zouden elkaar in 1953 weerzien voor het verrukkelijke Madame de…, één van de grote klassiekers van de Franse cinema van de jaren 50. 

50 JAARFILMS UIT 1967

Uit de top-twintig van succesvolste films van vijftig jaar geleden mag u zich dit voorjaar al verwachten aan: de James Bond-hit You Only Live Twice, de klassieke politiefilm In the Heat of the Night, de western Hombre en het komediedrama Guess Who’s Coming to Dinner?

60 JAAR :FILM UIT 1957

We gaan ook even 60 jaar terug de tijd in met een van de grote hits van 1957: Funny Face.