Certified Copy

In haar reeksen op vrijdag en zondag belicht Cinema Zuid het werk van een regisseur of andere filmpersonaliteit, een genre, stijl, of de productie van een land, of haakt in op een actueel thema.

maart april

DE KEUZE VAN DE CHOREOGRAFEN 

Op zaterdag 29 april 2017 vindt de tweede editie van de Dag van de Dans plaats. Dag van de Dans nodigt een groot publiek uit om te proeven van (hedendaagse) dans van eigen bodem. Dansgezelschappen, cultuurcentra, kunstencentra, schouwburgen, dansscholen, werkplaatsen, cinema’s en musea in heel Vlaanderen stellen een divers en verrassend programma samen.  

Voorstellingen, try-outs, workshops, artist talks, dansfilms, dance battles, dans in musea en de publieke ruimte. Iedereen kan op 29 april 2017 in eigen buurt proeven van dans, in al zijn soorten en verschijningsvormen. 

De Dag van de Dans wil ons bloeiende en innovatieve danslandschap in de spotlights zetten. Vlaanderen en Brussel oogsten internationaal bewondering voor hun professionele danspraktijken en onze regio werkt als een magneet op buitenlandse dansers en choreografen die hier komen wonen en werken. De spreiding en zichtbaarheid in eigen land kunnen echter veel beter. Hedendaagse dans meer bekend en geliefd maken bij het grote publiek, dat is de doelstelling van Dag van de Dans. 

Dag van de Dans vroeg tien Belgische choreografen naar hun favoriete ‘dansfilm’ of dansfilm die hen het meest beïnvloed heeft.
Hun keuzes zie je op vrij- of zondagen in maart/april.

In het weekend van 29 april kan je tijdens P/Re-run in Cinema Zuid 3 dagen komen genieten van de film La Danseuse.

www.dagvandedans.be

DE ALIEN-QUADRILOGIE

In mei komt Alien: Covenant uit, de sequel van Prometheus (2012), het tweede deel van de Alien-prequelreeks en het zesde deel van de Alien-filmcyclus, die begon in 1979. De Alien-mediafranchise heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen met naast de films talloze spin-offs zoals boeken, strips en videospellen. De vier eerste films zie je niet zo gauw meer op groot scherm. 

BRITSE NOIR-TRILOGIE 

Eind jaren 40 maakte de Britse regisseur Carol Reed zijn drie meest gewaardeerde films, de noir-klassiekers: Odd Man Out (1947), The Fallen Idol (1948) en, bekendst van al, The Third Man (1949), de laatste twee geschreven door Graham Greene. De drie films zijn inmiddels digitaal gerestaureerd. Tijd om (her)ontdekt te worden.

BOB DYLAN-WEEKEND

Vorige maand nog vertoonde Cinema Zuid Don’t Look Back, de documentaire van D.A. Pennebaker over de UK-tournee van Bob Dylan in 1965. Intussen maakt de 75-jarige singer-songwriter en Nobelprijswinnaar zijn opwachting voor een concert op 24 april in de Lotto Arena. Cinema Zuid vertoont in het weekend ervoor Sam Peckinpahs westernelegie Pat Garrett and Billy the Kid, waarvoor Dylan de muziek schreef (met o.a. de song Knockin’ on Heavens’ Door), en I’m Not There, de postmoderne biopic van Todd Haynes.