Certified Copy

In haar reeksen op vrijdag en zondag belicht Cinema Zuid het werk van een regisseur of andere filmpersonaliteit, een genre, stijl, of de productie van een land, of haakt in op een actueel thema.

maart april

DE KEUZE VAN DE CHOREOGRAFEN 

Op zaterdag 29 april 2017 vindt de tweede editie van de Dag van de Dans plaats. Dag van de Dans nodigt een groot publiek uit om te proeven van (hedendaagse) dans van eigen bodem. Dansgezelschappen, cultuurcentra, kunstencentra, schouwburgen, dansscholen, werkplaatsen, cinema’s en musea in heel Vlaanderen stellen een divers en verrassend programma samen.  

Voorstellingen, try-outs, workshops, artist talks, dansfilms, dance battles, dans in musea en de publieke ruimte. Iedereen kan op 29 april 2017 in eigen buurt proeven van dans, in al zijn soorten en verschijningsvormen. 

De Dag van de Dans wil ons bloeiende en innovatieve danslandschap in de spotlights zetten. Vlaanderen en Brussel oogsten internationaal bewondering voor hun professionele danspraktijken en onze regio werkt als een magneet op buitenlandse dansers en choreografen die hier komen wonen en werken. De spreiding en zichtbaarheid in eigen land kunnen echter veel beter. Hedendaagse dans meer bekend en geliefd maken bij het grote publiek, dat is de doelstelling van Dag van de Dans. 

Dag van de Dans vroeg tien Belgische choreografen naar hun favoriete ‘dansfilm’ of dansfilm die hen het meest beïnvloed heeft.
Hun keuzes zie je op vrij- of zondagen in maart/april.

In het weekend van 29 april kan je tijdens P/Re-run in Cinema Zuid 3 dagen komen genieten van de film La Danseuse.

www.dagvandedans.be

januari februari

ABBAS KIAROSTAMI (1940-2016)

“We kunnen nooit dicht bij de waarheid komen tenzij door te liegen.”

Abbas Kiarostami

“De film begint bij D.W. Griffith en eindigt bij Abbas Kiarostami.”

Jean-Luc Godard

“ ‘De realiteit heeft altijd iets magisch’ zei Jean Renoir. Voor mij vat die uitspraak Kiarostami’s buitengewoon oeuvre samen. Sommigen noemen zijn films ‘minimaal’ of ‘minimalistisch’, maar eigenlijk is het net het tegendeel: elke scène in Taste of Cherry of Where is the Friend’s House? loopt over van de schoonheid en de verrassingen, op een geduldige en exquisiete manier vastgelegd. Kiarostami was een bijzonder mens: rustig, elegant, bescheiden, welbespraakt en zeer opmerkzaam – ik denk niet dat er iets aan zijn aandacht ontsnapte. We zagen elkaar te weinig en ik was altijd blij toen we het wel deden. Hij was een echte gentleman en werkelijk een van onze grote kunstenaars.”

Martin Scorsese

MICHAEL CIMINO

Michael Cimino (1939-2016) maakte (te) weinig films: acht, en zal er voor slechts drie herinnerd worden: de twee post-Vietnamfilms The Deer Hunter (1978) en The Year of the Dragon (1985) en ja, het westernepos Heaven’s Gate (1980).

“May the rest of us do half as well”, tweette producer/regisseur Christopher McQuarrie bij Cimino’s overlijden. En regisseur Guillermo del Toro liet weten: “Say what you will about Michael Cimino but, when he was ‘on’, he had more power, fierce intelligence and real vision than most anyone else.”

Als eerbetoon vertonen we The Deer Hunter en The Year of the Dragon.

(De digitale restauratie van Heaven’s Gate was hier twee jaar geleden nog te zien).

GEORGES SIMENON

De romans van Belgiës productiefste schrijver Georges Simenon leverden de cinema van de jaren 30 tot nu stof op voor meer dan 100 films (tv-series niet eens meegeteld). Inspiratie vonden de makers zowel in de Maigrets als in wat Simenon zijn ‘romans durs’ noemde, de psychologische (misdaad)romans die hij als zijn ‘echte’ werk beschouwde.