Like father, Like Son

In haar reeksen op vrijdag en zondag belicht Cinema Zuid het werk van een regisseur of andere filmpersonaliteit, een genre, stijl, of de productie van een land, of haakt in op een actueel thema.

Mei juni 

2 JAPANSE MEESTERS: HIROKAZU KORE-EDA & MIKIO NARUSE

Hirokazu Kore-Eda staat bekend voor zijn fijn- en scherpzinnig geobserveerde drama’s over door verlies (dood, verlatenheid) getroffen families. Deze tedere, haast lichtvoetige films kabbelen rustig door, zelfs al worstelen de personages met wanhoop, afwijzing en hartzeer.

Kore-Eda wordt vaak vergeleken met die andere, vroegere meester van het familiedrama,  Yasujirō Ozu, maar zelf denkt hij daar anders over. Hij voelt zich meer verwant met Mikio Naruse, die een tijdgenoot was van Ozu en ook een beoefenaar van de shomin-geki (de bitterzoete drama’s over het leven van de lagere middenklasse). 

Naruse was daarbij vooral gefocust op het lot van vrouwen in het naoorlogse Japan: eigenwijs, moedig en wilskrachtig, maar voor het ongeluk geboren. Naruse begreep echt, aldus Kore-Eda, dat mensen onvolmaakte wezens zijn en hij ver- of beoordeelde ze niet.

De berusting van zijn personages in de dingen zoals ze zijn is een voorbeeld van het Japanse ‘mono no aware’, het besef dat alles vergankelijk is.

Op deze reeks sluit ook de film After The Storm aan in re-run op vrijdag 30 juni.

INGMAR BERGMANS ZOMERFILMS

Cinema Zuid zet de zomer in met Ingmar Bergmans drie meest romantische en sensuele films, niet toevallig de films waarmee hij internationaal doorbrak.

Zomerspel (1950) is de film waarin de regisseur zijn stijl vond en die mee het begin betekende van een bloeiperiode voor de Zweedse cinema.

Zomer met Monika (1953) lag dan weer mee aan de basis van de mythe van Scandinavië als seksueel utopia. Harriet Andersson werd heel even een (Zweeds) sekssymbool, zoals later Brigitte Bardot in Frankrijk zou worden.

En met Glimlach van een Zomernacht (1955) zou Bergman pas echt zijn reputatie maken in het buitenland. De film inspireerde o.a. de toneelmusical A Little Night Music van Stephen Sondheim en de film A Midsummer Night’s Sex Comedy van Woody Allen.