Chinatown

In haar reeksen op vrijdag en zondag belicht Cinema Zuid het werk van een regisseur of andere filmpersonaliteit, een genre, stijl, of de productie van een land, of haakt in op een actueel thema.

september/oktober

ANDRZEJ WAJDA

Polen heeft een van de rijkste filmculturen van Europa en er bestaat geen twijfel over wie zijn belangrijkste regisseur is, nl. de vorig jaar overleden Andrzej Wajda (1926-2016). Wajda’s 65-jarige carrière reikte van de stalinistische jaren 50 tot de postcommunistische jaren 2000.

Vanaf zijn oorlogstrilogie (Een generatie, 1955; Kanał, 1956; As en diamant, 1958) tot aan politieke drama’s als De man van marmer en De man van IJzer, die zowat golden als manifesten van de opkomende Solidarność-beweging, hield Wajda zijn vinger aan de pols van de tijd.

Wajda’s rol als ‘founding father’ van de moderne Poolse cinema én als voorvechter van de waarheid in de donkere dagen van het communisme kan moeilijk overschat worden.

Een eerbetoon met acht hoogtepunten uit zijn oeuvre.

I.s.m. Pools Instituut : http://www.culturepolonaise.eu

 

JACK NICHOLSON 

Na talloze rolletjes in exploitationfilms in de jaren 60 werd Jack Nicholson voor het eerst echt opgemerkt door zijn sterke bijrol in Easy Rider (1969). Zijn grote doorbraak kwam er met zijn vertolking van de drop-out in Bob Rafelsons Five Easy Pieces, een Zeitgeistfilm van het nieuwe Hollywood én van de jaren 70. 
De jaren 70 zouden overigens Nicholson helemaal gaan toebehoren, maar dat kon niemand toen al voorspellen.

Het is haast niet te geloven dat Jack Nicholson dit jaar 80 wordt. Hij lijkt tijdloos, vooral wanneer je zijn beste films op groot scherm terugziet. Here’s Jack!

(The Shining ontbreekt in het rijtje, want was vorige maand nog te zien in onze Stephen King-reeks).