In haar reeksen op vrijdag en zondag belicht Cinema Zuid het werk van een regisseur of andere filmpersonaliteit, een genre, stijl, of de productie van een land, of haakt in op een actueel thema.

JANuari-Februari

 

50 jaar 2001: A SPACE ODYSSEY & 60s science fiction

„Two possibilities exist: either we are alone in the universe or we are not. Both are equally terrifying.”
-Arthur C. Clarke

„The Sixties were like science fiction.”
-Paul Kantner (Jefferson Airplane) 

„Erase myself from the human race
All alone this rocket into space
I’ll die Sci-Fi
And kiss the earth goodbye.”
-Wednesday 13

Sciencefiction was in de jaren 60 overal: in de media, op tv, in strips, in speelgoed en, uiteraard, de cinema. 

De Koude Oorlog was op zijn heetst en dat vertaalde zich in menige film die moest waarschuwen voor een nucleaire holocaust, een ‘alien take-over’ of totalitaire staten.
Intussen was ook de ‘space race’ begonnen en op het hoogtepunt ervan verscheen Stanley Kubrick en Arthur C. Clarke’s 2001: A Space Odyssey, een visionair epos over de plaats van de mens in het universum. 
De film veranderde voorgoed de look van het genre. De modellen van ruimteschepen die door het heelal zweven, werden zo nauwkeurig nagebouwd en zo briljant in beeld gebracht dat de feitelijke maanreis en –landing het jaar daarop eigenlijk een soort anticlimax was.

John Lennon zei ooit dat 2001 elke dag in een tempel zou moeten worden vertoond en voor de fans blijft het beleven van de film inderdaad een bijna mystieke ervaring. 
De film werd recent digitaal gerestaureerd en kan nu opnieuw bewonderd worden in al zijn grandeur.

Mis zeker ook niet het Tsjechische Ikarie XB-1, waarvan het DNA is terug te vinden in films van Star Trek via 2001 tot Alien