In haar reeksen op vrijdag en zondag belicht Cinema Zuid het werk van een regisseur of andere filmpersonaliteit, een genre, stijl, of de productie van een land, of haakt in op een actueel thema.

AGNES VARDA

Agnès Varda, de doyenne van de Franse film, wordt dit jaar 90.

Hoogste tijd dus voor een hommage.

Geïnspireerd door haar persoonlijk leven, relaties en reizen, maakt Agnès Varda nu al meer dan zestig jaar eigenzinnige films die speels balanceren tussen fictie en non-fictie, poëzie en proza, cinema en fotografie.

Met haar eerste speelfilm, La pointe courte (1954), signaleerde ze lang voor de nouvelle vague de vernieuwing in de Franse cinema. Sindsdien is ze zichzelf blijven heruitvinden.

Varda laat zich graag inspireren door het alledaagse, het vluchtige en het serendipitaire. (“We kunnen zoveel leren uit de mise-en-scène gecreëerd door het leven zelf”, zegt ze). En liefst van al portretteert ze de gewone man en vrouw in de straat of randfiguren zoals zijzelf. Niet uit sentiment, maar uit engagement. Ze wil een gezicht geven aan het marginale.

In al haar films gaan het persoonlijke, het sociale en het politieke samen.

Tijdens het creatieproces wil ze zo vrij zijn als een schrijver.

“Mijn manier van werken noem ik cinécriture”, zegt ze. ”Ik neem mijn tijd om te dromen en te reflecteren. Ik volg geen theorieën maar vertrouw op mijn inzichten en gevoelens.”

En tot op vandaag bewaart ze een open geest en scherpe blik, zoals bleek uit Visages Villages, een verkwikkende roadmovie die ze vorig jaar op haar 89ste maakte met de 34-jarige straatkunstenaar JR.

Met dank aan Ciné-Tamaris (Parijs).

HUGO CLAUS, SCENARIOSCHRIJVER

Hugo Claus stierf op 19 maart 2008. Tien jaar na zijn overlijden herdenkt Het Letterenhuis, dat het Clausarchief bewaart en langdurige bruiklenen van de auteur in het bezit heeft, samen met vele partners deze literaire duizendpoot.

Cinema Zuid vertoont in maart en april zes films waarvoor Claus het scenario schreef. Drie ervan regisseerde hij ook zelf.

„Mensen van mijn leeftijd zijn nu eenmaal enorm door de film beïnvloed. Ik wilde zo dicht mogelijk bij die wereld komen. De droom, daar ging het om. De droom heeft de allures van de film, van het beeld”. (Hugo Claus, 1978)

Met dank aan: Cinematek, Eye International/Heritage en Lili Rademakers-Veenman.

AKI KAURISMÄKI

Aki Kaurismäki, de meester van de kurkdroge Finse kolder en de van wodka en nicotine doortrokken melancholie, kondigde vorig jaar op zijn 60ste aan te zullen stoppen met films maken (“It would be nice to live a bit before I drop dead”), maar misschien komt hij wel terug op die beslissing.

In afwachting blikken we even terug op een (inmiddels digitaal gerestaureerde) deel van zijn zijn oeuvre. In april krijg je al Leningrad Cowboys Go America (27 april) en The Match Factory Girl (29 april): in mei volgen nog: The Man without a Past (4 mei), Le Havre (6 mei) en The Other Side of Hope (11 mei).