In haar reeksen op vrijdag en zondag belicht Cinema Zuid het werk van een regisseur of andere filmpersonaliteit, een genre, stijl, of de productie van een land, of haakt in op een actueel thema.

CAINE & CONNERY

Met Michael Caine zou het waarschijnlijk niets zijn geworden, als zich in de jaren zestig in de UK niet een socioculturele revolutie had voltrokken.

Caine beseft dit zelf maar al te goed. Dankzij zijn rollen in The Ipcress File, Alfie, The Italian Job, Get Carter… werd hij een van de iconen van Swinging London: de jaren 60 maakten Caine, zoveel is duidelijk, maar Caine maakte ook de jaren 60.

Caine is een van die acteurs die de indruk kan wekken dat hij niets doet

terwijl hij moeiteloos een hele reeks uiteenlopende personages bewoont.

Maar in welke huid hij ook kroop, zijn coole cockney-persoonlijkheid is nooit helemaal weg.

Sean Connery was waarschijnlijk bijrollen blijven spelen als hij niet was uitverkoren om Ian Flemings James Bond te spelen.

Connery was James Bond van 1962 tot 1983, maar wilde niet vastroesten in het personage en ging al vrij snel op zoek naar uitdagender rollen. De Amerikaanse regisseur Sidney Lumet zou hem meer dan wie ook voorbij zijn schijnbaar beperkt bereik pushen. Twee van hun vijf films samen (The Hill en The Offence) zijn beslist het (her)ontdekken waard.

 
LARS VON TRIER 

Het 1ste deel van de reeks Lars von Trier bevat het vroege werk de Deense filmmaker: de Europa- en de Harten van Gouden-trilogie.

De Europatrilogie bestaat uit The Element of Crime (1986), Epidemic (1987) en Europa (1991) en gaat over traumatische periodes in het verleden en de toekomst van Europa.

De Harten van Goud-trilogie met Breaking the Waves (1996), The Idiots (1998) en Dancer in the Dark (2000) gaat dan weer over naïeve heldinnen die hun ‘harten van goud’ bewaren ondanks de tragedies die ze meemaken.

Het tweede deel van de reeks loopt in maart/april in combinatie met vier films van Carl T. Dreyer, de filmmaker die von Trier het sterkst beïnvloedde.

Tentoonstelling in M HKA: In situ: Lars von Trier (06.02 – 05.05)