In haar reeksen op vrijdag en zondag belicht Cinema Zuid het werk van een regisseur of andere filmpersonaliteit, een genre, stijl, of de productie van een land, of haakt in op een actueel thema.

Vijftig jaar geleden was in de US de counterculture in volle gang. Die beweging liet zich ook voelen in de (Amerikaanse) cinema en lag o.a. mee aan de basis van het toenmalige ‘nieuwe Hollywood’. We proberen dat (film)historisch moment te reconstrueren aan de hand van vijftien films in onze reeksen op vrijdag en zondag.

De internationale vereniging van Joyceanen organiseert tussen 11 en 16 juni haar 26ste symposium, ‘The Art of James Joyce’, aan de Universiteit Antwerpen. Naar aanleiding hiervan programmeert CZ drie Joyceverfilmingen.

U hebt ook nog het 2de deel van onze kleine Aki Kaurismäki-reeks te goed en bij Off-stream kan u terecht voor de nieuwste documentaires, animatiefilms, avant-gardecinema en de occasionele cult classic.

COUNTERCULTURE

Het hippe jonge volkje van de sixties had van The Graduate en Bonnie and Clyde (1967, allebei films over ‘drop-outs’) al hits gemaakt, maar de doorbraak van de counterculture in de cinema en van het nieuwe Hollywood kwam er pas echt in 1969 met het succes van Dennis Hopper en Peter Fonda’s ‘roadmovie’ Easy Rider, gemaakt voor het onafhankelijke BBS.

Van dan af zou de counterculture een steeds grotere impact op de (Amerikaanse) cinema hebben: tientallen films werden gemaakt in pogingen om aspecten van die beweging uit te leggen, te exploiteren, af te keuren, op te hemelen of te weerspiegelen.

Dit programma is er niet alleen voor de babyboomers, maar ook voor de jeugd van heden…

Turn on, tune in & drop-out!

THE ART OF JAMES JOYCE

Onderzoekers van het werk van de Ierse schrijver James Joyce (1882-1941) worden Joyceanen genoemd en de internationale vereniging van Joyceanen organiseert dit jaar haar 26ste Symposium aan de Universiteit Antwerpen, tussen 11 en 16 juni. Aangezien het thema van het literatuurwetenschappelijke congres ‘The Art of James Joyce’ is, zijn er die week ook andere activiteiten rond zijn werk: een concert in het Vleeshuis, een tentoonstelling in het M HKA, een happening in deSingel en een filmprogramma in Cinema Zuid.

AKI KAURISMÄKI (2)

Drie digitaal gerestaureerde vintagefilms van Aki Kaurismäki, van wie de laconieke humor en typische melancholie intussen synoniem zijn geworden van Finse cinema. The Other Side of Hope is waarschijnlijk zijn laatste opus, want de Fin heeft het filmmaken intussen vaarwel gezegd.