19/07 20:00

Black Narcissus

Michael Powell, Emeric Pressburger

GB 1947 | 101' | Nederlands ondertiteld

Deborah Kerr, David Farrar, Flora Robson

VERTONING IN DE STUDIO Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen

Om meteen al de hoek van ons thema om te slaan, tonen we Black Narcissus, het klassieke meesterwerk van producers-, schrijvers- en regisseursduo Michael Powell en Emeric Pressburger. Deze tiende in de rij van hun samenwerkingen is een visueel overdonderend Technicolor melodrama over een congregatie van Anglicaanse nonnen. Zij krijgen de opdracht een hospitaal en school op te richten in het Himalayagebied. De gebouwen die ze ter beschikking krijgen, huisden voordien een harem. De zusters raken ontregeld en zelfs geobsedeerd door de sensuele setting. Wanneer er dan ook nog een aantrekkelijke Britse officier ten tonele verschijnt, leiden de seksuele spanning en onderdrukte emoties tot een onvoorziene tragedie…

Waarschuwing: de portrettering van het Brits koloniale wereldbeeld zorgt voor ongemakkelijk stoelgeschuifel. Ook visueel misleidt de film de kijker, die overtuigd is in het Himalayagebergte te vertoeven. De scènes werden voornamelijk opgenomen in de Britse Pinewood Studios. De prachtige achtergrondbeelden werden nagebootst door het extensieve gebruik van matte schilderijen en grootschalige landschapsschilderijen. De bergen werden op glas geschilderd om de controle over de kleur te bewaren en het merendeel van de shots werden op het terrein van de studio opgenomen. Het productieontwerp van dit meesterwerk is onwaarschijnlijk indrukwekkend en zette de toon voor latere exotische Pinewood Studios producties, waarvan de James Bondfilms de bekendste zijn.

Deze Black Narcissus vormt een prelude voor onze Deborah Kerr-special die eraan komt tijdens de Matinees dit najaar… Stay tuned!

BONUS MATERIAL

Painting with Light (2007) – een fascinerende documentaire over de making-of van Black Narcissus, met interviews met cinematograaf Jack Cardiff en actrice Kathleen Byron.

https://www.youtube.com/watch?v=tuwU_f42dUk&feature=youtu.be.