25/07 20:00

How Green Was My Valley

John Ford

US 1941 | 118' | Nederlands ondertiteld

Walter Pidgeon, Maureen O'Hara, Anna Lee

VERTONING IN DE STUDIO Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen

Niet alleen acteurs lagen onder contract bij de studio’s, maar ook crew, waaronder vooral regisseurs. ‘Ford at Fox’, drie woorden die een reeks legendarische film zouden opleveren. How Green Was My Valley is daar een van. En misschien wel de meest legendarische, want het is deze film, en niet Citizen Kane, die in 1941 de Oscar voor Beste Film en Beste Regisseur won. Ford en Fox wilden de film op locatie én in Technicolor opnemen in Wales, maar daar stak WOII een stokje voor. Dan maar beroep doen op de studio… Ford liet Fox een replica van 320 hectaren van het Welsh mijnendistrict nabouwen in de heuvels van Santa Monica. En de rest was (film)geschiedenis.

How Green Was My Valley vertelt het verhaal van de hardwerkende familie Morgan, die leeft in een mijndorp in de kolenvelden van Zuid-Wales. De Morgans hebben zes zonen, waarvan er vijf in de koolmijn werken, en een dochter. Het leven in de vallei is idyllisch, totdat de hebzucht van de eigenaar van de mijn een staking van de mijnwerkers teweegbrengt. Het leven zoals ze dat kennen verbrokkelt langzaamaan en tragedie neemt haar intrek in het dorp…

Deze allegorie van industrialisatie overschaduwt, ook figuurlijk door de torenhoge koolmijn op de set, de waarden en normen van de hechte gemeenschap. Maar Ford eert de kolenarbeiders. 20th Century Fox Studiohoofd Darryl F. Zanuck wilde de film in eerste instantie creëren als een vier uur durend epos om te rivaliseren met Gone with the Wind. Uiteindelijk werd de film gepromoot als aanklacht tegen de vernieling van het milieu en een oproep tot eerlijke vakbondsvorming in een poging van Zanuck om Fox te profileren als studio van en voor de mensen, van en voor de wereld.