26/07 20:00

Streets of Fire

Walter Hill

US 1984 | 93' | Nederlands ondertiteld

Michael Paré, Diane Lane, Rick Moranis

VERTONING IN DE STUDIO Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen

Het bombastische, exuberante Streets of Fire is pulp zoals je nog nooit pulp hebt mogen zien. Michael Paré met de broek tot aan de oren, Willem Dafoe in te blinkend leer, Diane Lane zo picture perfect dat het pijn doet aan de ogen… Deze zelfverklaarde rock-’n-rollfabel brengt retro ‘50-elementen samen in ware ‘80-stijl, gekruid met een mix van muziek van Ry Cooder, actie en geweld, misdaad, drama en komedie. Lane speelt een bekende rockzangeres die terugkeert naar haar geboortestad voor een benefietoptreden. Tijdens dat concert wordt Lane ontvoerd door Dafoe, leider van een motorbende. Paré is Lanes voormalige vriend en ridder op het witte paard/in een Studebaker van dienst…

Streets of Fire werd geproduceerd tijdens de korte heropleving van RKO in de ‘80, door producers Lawrence Gordon en Joel Silver die samen vijf Walter Hill-films zouden realiseren. De distributie gebeurde door Universal Pictures. Door deze gekoppelde studiokrachten behoudt Streets of Fire de look en feel van een echte studiofilm. Hij opent met de titel: “Another time, another place…”, en dat deden studiofilms inderdaad als de beste: de kijker transporteren naar een andere tijd en plaats.

Streets of Fire trekt ons naar de onderwereld van een grimmige stad. We krijgen als kijker nooit een streepje lucht te zien en komen terecht in een urban hell, waar angst heerst en gentrificatie voor een gesloten, afgebladerde deur stond. Het zou Walter Hill niet zijn als het geweld niet buitensporig was en de rookpluimen niet bijna elk beeld domineerden. Hill wilde met Streets of Fire de perfecte film maken zoals hij dat zag door zijn tienerogen, met zotte auto’s, leren jassen, kussen in de regen, neon, nachtleven. De film verdient alleen al voor de muziek, het productiedesign en de bandeloze energie een tweede kans op het grote scherm. De enige plek waar zo’n rock-‘n-rollfabel tot z’n recht komt!