15/08 20:00

Inherent Vice

Paul Thomas Anderson

US 2014 | 148' | Nederlands ondertiteld

Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Owen Wilson

VERTONING IN DE STUDIO Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen

De eerste filmadaptatie van een Thomas Pynchon-boek die iemand ooit aandurfde. Inherent Vice is niet enkel een trailblazer op dat vlak, maar is daarbij ook nog eens succesvol in z’n opzet. De film wordt vergeleken met The Big Lebowski: een door drugs geleide speurtocht doorheen het mysterieuze, altijd zonnige L.A.Inherent Vice is a film about a stoner which itself seems stoned”, omschrijft Matt Zoller Seitz het.

Onze stoner van dienst wordt wel erg geloofwaardig vertolkt door Joaquin Phoenix. Hij is privédetective Doc Sportello die zijn cases voornamelijk oplost vanuit zijn buikgevoel en vanachter een rookpluim. Doc wordt ingehuurd door zijn ex-vriendin, Shasta. Zij wilt dat Doc voorkomt dat haar geliefde in een psychiatrische instelling wordt geplaatst door zijn echtgenote en haar minnaar (*losse zeden-alarm*). Doc neemt de zaak aan en ontrafelt onderweg nog een paar andere mysteries.

Paul Thomas Anderson verbeeldt L.A. op meesterlijke wijze. Hij haalt het beste en gekste uit zijn acteurs naar boven en eert opnieuw zijn grote voorbeeld Robert Altman. Tussen de malle formuleringen, zoals “Uranus, the planet of rude surprises”, en de geschifte uitweidingen door laat de film een ongelooflijk gevoel van verlangen achter. Want leven is uiteindelijk gewoon schoonheid. Right on, man.